Veiligheidscertificaat stapelaar
- Naam opleiding: Stapelaar.
- Investering per persoon: € 75,00 excl. BTW.
- Naslagwerk: inclusief.
- Duur: 0,5 dag, respectievelijk 4 uur.
- Lunch: exclusief.
- Resultaat: instituutcertificaat met pasje bij gebleken geschiktheid, adviesgeldigheid 5 jaar.
- Locatie: Montfoort (Utrecht), Rijssen (Overijssel) of bij u op locatie (vraag naar de mogelijkheden).
In-company uitvoering | Opleiding bij u op locatie
Voor het maken van een passende in-company aanbieding vernemen wij graag van u wat de wensen zijn. U kunt gebruik maken van de contactpagina op onze website of bellen met het bedrijfsbureau van Ito opleidingen via het algemene telefoonnummer 0348 – 46 88 26.
Aanmelden / data open programma | Waar en wanneer kan ik de opleiding volgen
Voor het aanmelden en het inzien van beschikbare data in het open programma, kunt u gebruik maken van het formulier onderaan deze pagina. Indien u nog vragen of opmerkingen heeft over deze opleiding, dan kunt u gebruik maken van de contactpagina of bellen met het bedrijfsbureau van Ito opleidingen via het algemene telefoonnummer 0348 – 46 88 26.
Doelstelling | Veilig werken met de stapelaar (veiligheidscertificaat)
De Arbowet verplicht de werkgever om personen (werknemers) die werken met interne transportmiddelen met een eigen aandrijving, zoals de stapelaar, voldoende instructie te geven. Werken met een stapelaar kan gevaren met zich meebrengen. In deze opleiding leer je hoe je op een verantwoorde en efficiënte wijze een stapelaar moet besturen. Daarnaast leer je hoe je er op een veilige manier mee kunt werken.
Introductie | Hoe behaal je het veiligheidscertificaat stapelaar
Voor mobiele arbeidsmiddelen met een eigen aandrijving en voor hijs- en hefwerktuigen, geldt dat deze alleen mogen worden bediend door werknemers die daarvoor over een specifieke deskundigheid beschikken (arbobesluit artikel 7.17c lid 1). Hoe de gevraagde specifieke deskundigheid wordt ingevuld, wordt overgelaten aan de werkgever. Een bediener van een stapelaar moet 16 jaar of ouder zijn. Tot zijn 18e verjaardag moet een bediener van een stapelaar onder deskundig toezicht werken. Werkgevers zijn verplicht in hun Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) aandacht te besteden aan de specifieke gevaren in het werk van minderjarige stapelaar bedieners.
In de praktijk wordt geadviseerd een opleiding met diploma of certificaat te volgen. In geval van een ongeval moet de werkgever kunnen aantonen dat de gebruiker deskundig opgeleid is en dat de parate kennis ook op peil was ten tijden van het ongeval. De nadruk van deze opleiding ligt dan ook op de veiligheidsvoorschriften, zoals deze tevens door de Inspectie SZW zijn geformuleerd.
Doelgroep | Voor wie is deze opleiding bedoeld
De opleiding is bestemd voor personen die beroepsmatig een stapelaar bedienen. De minimumleeftijd van de cursist is 16 jaar.
Opleidingsniveau | Wat moet je alvast weten
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding veilig werken met de stapelaar te volgen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden als het gaat om deze opleiding. Alles wat je moet weten, is in het lesplan opgenomen.
Resultaat | Wat behaal je bij het afronden van de opleiding
De opleiding bevat een theorietoets (multiple choice) en een praktijkbeoordeling over de onderwerpen die behandeld zijn. Bij gebleken geschiktheid ontvangt de deelnemer een Ito instituutcertificaat met een adviesgeldigheid van 5 jaar. Voor deelnemers die laag geletterd zijn, kan de theorietoets ook in beeldvorm worden afgenomen zonder meerkosten.
Duur / locatie | Hoelang duurt de opleiding en waar kan ik deze volgen
- Ervaren / onervaren persoon: 0,5 dag, respectievelijk 4 uur. Uitgevoerd in Montfoort, Rijssen of bij u op locatie (vraag naar de mogelijkheden).
- De standaard lestijd is van 8:30 – 12:30u.
Maximaal aantal deelnemers | Hoe groot mag de groep zijn
- Per docent: maximaal 8 deelnemers.
Onderwerpen die onder meer aan bod komen tijdens de cursus stapelaar zijn:
- veiligheid, verantwoordelijkheid en onderdelen van de Arbo-wetgeving;
- stabiliteit / zwaartepuntbepaling;
- algemene begrippen en eisen;
- palletsoorten en verpakkingen;
- stellingen;
- controle stapelaar, bediening;
- onderhoudshandelingen;
- laden en lossen;
- behendigheidsoefeningen;
- werken met diverse soorten lasten;
- ongevallenpreventie;
- in- en uitrijden stellingen;
- toepassen van veiligheidsregels.