Subsidies
Branchegebonden subsidie regelingen
Er bestaan branchegebonden subsidie regelingen, de fondsen zijn, behalve het Europees Sociaal Fonds (ESF), de Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) en Scholingsfondsen die verbonden zijn aan de brancheverenigingen van de CAO’s.
SOOB stimuleringspremie
Een voorbeeld hiervan is SOOB, SOOB stelt een aantal eisen aan de onderneming die subsidie aanvraagt:
- De onderneming is aangesloten bij het SOOB;
- De onderneming dient eerst de subsidieaanvraag bij SOOB in;
- De cursus is branchegericht en er geldt geen wettelijke verplichting voor;
- Het opleidingstarief moet marktconform zijn;
Branchegebonden subsidie regelingen
O&O fonds
Als uw onderneming behoort tot een sector of branche anders dan handel en logistieke dienstverlening, dan moet u als werkgever voor een aanvraag van ESF-subsidie eerst contact opnemen met het O&O-fonds waar uw onderneming bij aangesloten is.
Scholingsfonds voor particulieren
Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl of bel de belastingdienst voor particulieren tel. 0800-0543.
Metaalindustrie
Opleidings en Ontwikkelingsfonds voor metaalbewerking (OOM), voor meer informatie: www.oom.nl
Een subsidieaanvraag loopt buiten Ito opleidingen om, met andere woorden, Ito is geen contractspartij. Het is verstandig bij uw brancheorganisatie te informeren of er op de opleidingen die u bij Ito onderbrengt subsidie te verkrijgen is.
In de regel geschiedt de uitbetaling van de subsidie nadat de cursus is afgerond en van het opleidingsinstituut de presentiegegevens zijn ontvangen. Nadat de subsidieaanvraag bij de administratie is binnengekomen krijgt de ontvanger de subsidie (werkgever en/of cursist) schriftelijk bericht over de afwerking van de aanvraag. Alleen volledig ingevulde formulieren kunnen spoedig worden afgehandeld, incomplete formulieren leveren vertraging op bij de afhandeling.
OTIB
OTIB verstrekt werkgevers in de technische installatiebranche een tegemoetkoming voor scholing van hun werknemers. Goed geschoolde vaktalenten geven de branche immers een kwaliteitsimpuls. Voor de diverse opleidingen zijn verschillende regelingen voor tegemoetkoming van toepassing. Ontdek van welke regeling u gebruik kunt maken!
- Volgt uw werknemer een cursus of een training en neemt u daarvan de kosten voor uw rekening, dan komt u wellicht in aanmerking voor de OntwikkelingsStimuleringsRegeling (de OSR).
- Heeft u werknemers die een leer-werktraject volgen en waarvoor u een beroepspraktijkovereenkomst (BPV) heeft afgesloten, dan biedt de BeroepsPraktijkVorming u een tegemoetkoming voor het beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats.
- Heeft u werknemers in dienst die een MIT of duale HBO-opleiding volgen, dan kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor het bieden van een praktijkplaats.
- Met een Ervaringscertificaat kunnen werknemers zonder specifiek vakdiploma toch laten zien dat zij over de juiste competenties beschikken. OTIB biedt werkgevers een tegemoetkoming voor een Ervaringscertificaat (EVC).
- Heeft u vrouwen met een technische opleiding in dienst die zich als rolmodel inzetten voor het project Spiegelbeeld, dan verstrekt OTIB u een onkostenvergoeding voor hun afwezigheid.
- Het sectorplan bevat dertien maatregelen om werkgelegenheid te stimuleren en behoud van vakmanschap te waarborgen. Met de maatregelen kunnen werkgevers investeren in hun vaktalenten.
- Voor een extra stimulans van scholing van uw werknemers op het gebied van duurzaamheid en het verbeteren van de zij-instroom en instroom van nieuwe leerlingen in de technische installatiebranche zijn er tijdelijke regelingen. Bekijk op welke extra tegemoetkomingen u wellicht een beroep kunt doen!
De bovenstaande teksten zijn informatief en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.