Omgaan met gevaarlijke stoffen (ADR) in de expeditie (magazijn / opslag en overslag)
- Naam opleiding: Omgaan met gevaarlijke stoffen (ADR) in de expeditie (magazijn / opslag en overslag).
- Investering per persoon: op aanvraag.
- Hand-out: inclusief.
- Duur: 0,5 dag, respectievelijk 4 uur.
- Lunch: exclusief.
- Resultaat: instituutcertificaat bij gebleken geschiktheid, adviesgeldigheid 5 jaar.
- Locatie: Montfoort (Utrecht), Rijssen (Overijssel) of bij u op locatie (vraag naar de mogelijkheden).
Aanmelden / data open programma | Wat zijn uw wensen
Deze training wordt in de regel in-house uitgevoerd, u kunt via het onderstaande formulier uw wensen kenbaar maken. Ook kunt u bellen met het bedrijfsbureau van Ito opleidingen via het algemene telefoonnummer 0348 – 46 88 26.
Doelstelling | Omgaan met gevaarlijke stoffen (ADR) in de expeditie (magazijn / opslag en overslag)
Iedere medewerker dient geschoold te zijn met betrekking tot zijn of haar werkzaamheden als het gaat om vervoer, opslag en overslag van gevaarlijke stoffen. De cursus veilig werken met gevaarlijke stoffen dient de expeditiemedewerker bewust te maken van hoe om te gaan met gevaarlijke stoffen.
Introductie | Hoe behaal je het instituutcertificaat omgaan met gevaarlijke stoffen
Een groot deel van de eisen, dan wel voorschriften, die aan het gebruik van gevaarlijke stoffen worden gesteld, zijn vastgelegd in wetgeving, gebaseerd op Europese richtlijnen of volgen rechtstreeks uit Europese verordeningen. De PGS-publicaties beogen een zo volledig mogelijke beschrijving te geven van de wijze waarop bedrijven kunnen voldoen aan de eisen die uit wet- en regelgeving voortvloeien.
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
Per 1 oktober 2010 is de Wabo van kracht geworden, met het bijbehorende Besluit omgevingsrecht (Bor) en met de bijbehorende Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor). Op basis van de Wabo (dan wel bijlage 1 van het Bor) zijn ruim 30.000 bedrijven vergunningplichtig voor het oprichten en het veranderen van de inrichting. Dit wordt aangeduid in de omgevingsvergunning, tot 1 oktober 2010 was dat een vergunning Wet milieubeheer. Wanneer bij een inrichting sprake is (of zal zijn) van activiteiten die vallen binnen de reikwijdte van een naar de website voor PGS-publicatie, zijn de voorschriften van de PGS-richtlijn het uitgangspunt voor de vaststelling van vergunningsvoorschriften.
Volgens de meest recente richtlijn PGS 15
PGS 15:2016 is het resultaat van een actualisatie van de richtlijn PGS 15:2011. De reden van deze actualisatie is dat PGS 2015:2011 destijds slechts gedeeltelijk was geactualiseerd. Daarnaast zijn wijzigingen in de stand der techniek ontstaan en is ervaring opgedaan met het gebruik van PGS 15:2011. Tot slot is met deze actualisatie ook beter voldaan aan de wens om voorschriften eenduidig en zonder interpretatieruimte op te schrijven. Daarnaast is generiek voorzien in de mogelijkheid tot het treffen van gelijkwaardige maatregelen en tot gemotiveerd afwijken, waardoor niet meer per voorschrift is aangegeven of dit wel of niet is toegelaten.
Doelgroep | Voor wie is deze opleiding bedoeld
Medewerkers die werkzaam zijn met of nabij de opslag van gevaarlijke stoffen.
Opleidingsniveau | Wat moet je alvast weten
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding gevaarlijke stoffen in de expeditie/het magazijn te volgen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden als het gaat om deze opleiding.
Resultaat | Wat behaal je bij het afronden van de opleiding
Aan het einde van de opleiding zal er een toets worden afgenomen. Bij gebleken geschiktheid ontvangt de cursist een instituutcertificaat met een adviesgeldigheid van 5 jaar.
Duur / locatie | Hoelang duurt de opleiding en waar kan je deze volgen
- 0,5 dag, respectievelijk 4 uur uitgevoerd. Uitgevoerd in Montfoort, Rijssen of bij u op locatie (vraag naar de mogelijkheden).
- De standaard lestijd is van 8:30 – 12:30u. De duur van de opleiding kan langer zijn als het lesplan bedrijfsspecifiek is opgebouwd.
Maximaal aantal deelnemers | Hoe groot mag de groep zijn
- Per docent theorie: 20 deelnemers.
Onderwerpen die onder meer aan bod komen tijdens de cursus omgaan met gevaarlijke stoffen zijn:
- algemene eisen en voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg;
- indeling gevaarlijke stoffen;
- basisbegrippen gevaarlijke stoffen;
- eigenschappen gevaarlijke stoffen;
- verpakking en etikettering;
- voertuigdocumenten;
- documenten algemeen;
- persoonlijke veiligheid en milieu;
- laden en lossen van gevaarlijke stoffen;
- veiligheid- en noodmaatregelen.