De strijd om de derde periode in de Jupiler League staat dit seizoen in het teken van Tour du ALS. De clubs uit de Jupiler League zullen deze periode niet alleen onderling strijden om de periodetitel, maar ook tegen de genadeloze ziekte ALS! De Jupiler League ondersteunt, samen met Corendon en SouthFields, dit jaar de Tour du ALS. Doel is het creëren van extra aandacht en het vergroten van het aantal deelnemers voor Tour du ALS 2016.

Tour du ALS

Wat in eerste instantie bedoeld was als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, is uitgemond in een jaarlijks terugkerend sportief evenement. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen honderden fietsers, hardlopers en wandelaars jaarlijks de Mont Ventoux. Gert-Jan Pijl: “Het mooiste is dat het is ontstaan vanuit het familiegevoel. We begonnen met een kleine 25 mensen en nu is de ‘familie’ uitgegroeid tot een dikke tweehonderd vrijwilligers, allemaal met hun eigen kwaliteiten en netwerk. Tour du ALS streeft ernaar om jaarlijks maximaal 1.500 deelnemers te genereren die ieder € 1.500,- bijeenbrengen, voor iedere ALS-patiënt die Nederland telt. Onder de deelnemers zijn ook ALS-patiënten, die omringd door een team van vrienden de top bereiken. Gesteund door de vele supporters die hen enthousiast aanmoedigen langs de weg. Een waar eerbetoon aan wie eerder de strijd verloor. Op deze manier zet Tour du ALS hun strijd voort tegen deze genadeloze ziekte. Het ingezamelde bedrag wordt gebruikt om onderzoek te doen naar de oorzaak en behandeling van ALS en om de zorg en kwaliteit van leven te verbeteren van de mensen die momenteel aan ALS lijden.

ALS leeft helaas ook binnen de Jupiler League

Helaas is een aantal clubs uit de Jupiler League met deze dodelijke ziekte in aanraking gekomen. Voorbeelden hiervan zijn het overlijden van voormalig cameraman Martin Veerman van FC Volendam en de huidige strijd van voormalig Fortuna Sittard speler en ex-international Fernando Ricksen tegen de ziekte ALS. Op vrijdag 11 december fietsen ruim 40 prominenten uit de wieler- en voetbalwereld, waaronder ex-spelers Keje Molenaar, Erik Meijer, directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer,  en de beide voorzitters van FC Oss en FC Volendam vanuit het stadion van FC Oss naar Volendam om hun steun aan dit initiatief te onderstrepen. Symbolisch brengen zij de wedstrijdbal voor de wedstrijd FC Volendam – FC Oss naar het Kras stadion aan de Volendamse dijk.

Gedurende de derde periode is de samenwerking met divisiepartners Corendon en Southfields, op meerdere manieren zichtbaar in alle stadions binnen de Jupiler League. Marc Boele, algemeen directeur Coöperatie Eerste Divisie: “Binnen de nieuwe positionering van de Jupiler League past dit partnership heel goed bij ons initiatief om elke periode een partner aan ons te binden, maar wat vooral fantastisch is dat we vanuit de collectieve basis van Jupiler League clubs samen met Corendon en SouthFields een bijdrage kunnen leveren aan de Tour du ALS.  Zo strijden de clubs niet alleen onderling om de derde periodetitel, maar tevens gezamenlijk tegen de vreselijke ziekte ALS. Zowel op als buiten het voetbalveld trappen we ALS daarmee samen de wereld uit.”

Strijd jij ook mee?

De Mont Ventoux is de ultieme uitdaging voor iedere wielrenner, hardloper of wandelaar. De berg in het zuiden van Frankrijk is berucht door de barre omstandigheden, als etappe in de Tour de France, de moeilijkheidsgraad en het kale maanlandschap. Vandaar de bijnaam van de Mont Ventoux, ‘Kale Berg’. Tour du ALS biedt drie verschillende uitdagingen met stijgingspercentages tot maar liefst 12,4%. Staat de beklimming van de Mont Ventoux nog op uw bucketlist? Schrijf je dan nu in op > www.tourduals.nl < en trap samen met velen ALS de wereld uit! Ben je niet in de gelegenheid om zelf mee te doen? Steun dan de deelnemers door middel van een donatie of zet je in als vrijwilliger.

BRON: JUPILERLEAGUE.nl