Op Vrijdag 11 december, tijdens de laatste speelronde van de tweede periode in de Jupiler League, werd het startsein voor een unieke samenwerking tussen de Jupiler League en Tour du ALS gegeven. De gehele derde periode van de Jupiler League zal dit jaar in het teken staan van Tour du ALS. Doel is het creëren van extra aandacht en het vergroten van het aantal deelnemers voor Tour du ALS 2016. Tijdens de zogeheten prominentenrit afgelopen vrijdag fietste een team van 40 fietsers van FC Oss naar FC Volendam.

Start in Oss

In de ochtend kwamen de deelnemers al vroeg aan bij het stadion van FC Oss. Na een hartelijk ontvangst en het openingswoord van Tour du ALS voorzitter Gert-Jan Pijl vertrokken de deelnemers, gekleed in een speciaal voor deze rit ontworpen Tour du ALS regenjack, richting de middenstip van het hoofdveld van FC Oss. Bert Zwanenburg, voorzitter van FC Oss, nam hier vandaan de wedstrijdbal mee voor een rit van 135 km naar FC Volendam. Symbolisch zou het peloton de wedstrijdbal van Oss naar Volendam brengen, waar ’s avonds de wedstrijd tussen beide clubs werd afgewerkt. Naast de voorzitters van beide clubs, Bert Zwanenburg (FC Oss) en Wim Biesterveld (FC Volendam), namen onder andere Sef Vergoossen, Keje Molenaar en ALS patiënt (en Ossenaar) Peter van der Zanden deel aan deze tocht.

Prominentenrit

Onder barre weersomstandigheden arriveerden de deelnemers rond het middaguur bij de KNVB, waar hen een heerlijke lunch werd aangeboden. Na de pauze werd de tocht richting Volendam vervolgd. Bij aankomst in het vissersdorp werd de groep opgevangen door jeugdspelers van FC Volendam en een aantal ALS-patiënten. In een groot lint werd, met Stichting Ambulance Wens met zwaailicht en sirene voorop, doorgefietst naar het Kras-stadion. Eenmaal aangekomen bij de thuishaven van de club was er tijd voor een hapje en een drankje. Peter van der Zanden had de eer om de meegenomen wedstrijdbal vanuit Oss te overhandigen aan scheidsrechter Karel van den Heuvel voor de wedstrijd FC Volendam – FC Oss. Peter reed de gehele 134 kilometer lange tocht mee in een ambulance van Stichting Ambulance Wens. Peter was onder de indruk van de deelnemers. “Ik vind het heel knap dat ze zo’n pokke-end fietsen in dit weer. Petje af.” Al met al kijken wij terug op een prachtige dag.

In de media

Omroep Brabant
RTV Noord Holland
Jupiler League

BRON: TOURDUALS.nl