Grote controle van goederenvervoer op rij- en rusttijden

Nieuwsbericht | 28-09-2015

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op 26 september 2015 een grote controle uitgevoerd op de rij- en rusttijden bij het goederenvervoer. De inspecteurs hebben op 4 trajecten in totaal 190 voertuigen gecontroleerd op de manipulatie van de digitale tachograaf. Doel van de controle is verbeteren van de naleving van rij- en rusttijden door chauffeurs en ondernemers.

De controles vonden plaats op de A1 bij Holten, de A28 bij Nunspeet, de A12 bij Woerden en de A58 Bij Gilze. Van de 190 gecontroleerde voertuigen hadden er 70 een Nederlands kenteken 120 een buitenlands kenteken. De overgrote meerderheid van de gecontroleerde chauffeurs (88%) reed volgens de regels. In 14 gevallen was er sprake van manipulatie of incomplete registratie van de arbeidstijden. Twee chauffeurs hebben een proces-verbaal gekregen en een voertuig is voor nader onderzoek overgebracht naar een werkplaats. In totaal is aan 1100 euro aan boetes geïnd.

Digitale tachograaf 
Via de digitale tachograaf worden de rij-en rusttijden van de chauffeurs bijgehouden. Manipulatie van de tachograaf zorgt voor concurrentievervalsing, een grotere kans op ongelukken en minder arbeidsbescherming. De controle op de digitale tachograaf is een prioriteit van de ILT.

BRON: ILENT.nl